Valledupar start het grootste Vallenato festival van Colombia

In Valledupar, de hoofdstad van het departement Cesar, begint dinsdag het jaarlijks terugkerend Vallenato festival. Festival de la Leyenda Vallenata is een van de belangrijkste folkloristische festivals in Colombia waarbij de populaire muziekstroming de Vallenato centraal staat.

Vijf dagen lang wordt er in vijf categorieën gestreden om de beste Vallenato artiest te zijn van Colombia. In de Vallenato is de accordeon een belangrijk instrument als zowel de zang en de battle tussen 2 en meer zangers (piqueria). In het festival spelen 75 professionele accordeonisten en 33 amateurs tegen elkaar om de beste accordeonist te worden van Colombia. Ook ruim 100 kinderen battelen tegen elkaar om de eervolle titel in handen te krijgen.

Naast de beste accordeonist van Colombia wordt er ook elk jaar het beste Vallenato nummer uitgekozen en de beste zanger van het duel. Dit duel noemt men de Piqueria, een duel tussen twee of meer zangers waarbij de wapens van de tegenstanders niets meer zijn dan hun rijke woordenschat en hun natuurlijke neiging om op het ritme van de Vallenato te kunnen zingen.

Festival de la Leyenda Vallenata gaat zijn 48 editie in en duurt tot en met 2 mei.