VS stuurt Colombiaanse oorlogsmisdadiger niet naar Italië

De Verenigden Staten hebben de geplande overbrenging van een voormalige Colombiaanse paramilitaire baas naar Italië geblokkeerd en zijn nu van plan hem over te brengen naar Colombia, waar hij verantwoordelijk is bevonden voor honderden oorlogsmisdaden. Dat zeggen bronnen dicht bij de oorlogsmisdadiger Salvatore Mancuso.

Het is echter nog steeds niet duidelijk wat de eindbestemming is van de voormalige tweede man van de rechtse paramilitaire beweging UAC, want net toen de Verenigde Staten de deur openden voor Mancuso om hem naar Colombia te sturen, gaven bronnen dicht bij de voormalige paramilitaire chef aan dat hij in de VS zou kunnen blijven met het argument dat zijn leven en dat van zijn gezin in gevaar zijn als hij naar Colombia wordt gestuurd.

Een bron dicht bij Mancuso vertelde Caracol Radio dat de voormalige paramilitaire chef een situatie zou kunnen hebben vergelijkbaar met die van de drugshandelaar Juan Carlos Sierra, bekend als ‘Tuso Sierra’, die na te zijn veroordeeld voor drugshandel in de Verenigde Staten niet terug keerde naar Colombia, met het argument dat hij vanwege de informatie die hij aan de autoriteiten heeft verstrekt het risico loopt te worden vermoord in Colombia.

In Amerika werd Mancuso veroordeeld tot 15 jaar cel voor het exporteren van drugs. In maart van dit jaar kwam Mancuso vervroegd vrij. Mancuso verzocht daarna over te worden gebracht naar Italië, aangezien hij ook Italiaans staatsburger is. Echter, in Colombia moet hij zich nog verantwoorden voor maar liefst 75.000 misdaden, waaronder 139 massamoorden die het leven kostten aan 800 mensen.

Bron :
Caracol/foto:caracol.com.co